Boekenbank van Heemkunde Boxtel
 → 
 →  [Boeknummer 0012]
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Boeknummer : 0012
 
Titel : Koninklijke Marechaussee Brigade Boxtel ; Geschiedenis van de brigade Koninklijke Marechaussee Boxtel, 1819-1940
Auteur(s) : Christ van Eekelen
Verschijningsjaar : 2009
Beschrijving : De Koninklijke Marechaussee (ook wel ‘het Wapen’ genoemd) is het oudste Nederlandse politiekorps. Het is zo oud als Nederland zelf. Na de Franse tijd werd de nationale onafhankelijkheid van ons land hersteld. Nederland werd vooral op aandringen van Groot-Brittannië, dat een sterke bufferstaat aan de noordgrens van Frankrijk wilde creëren, samengevoegd met de zuidelijke Nederlanden. Zo ontstond het Verenigd Koninkrijk onder koning Willem I. De noordelijke en zuidelijke provincies waren echter in de eeuwen ervoor al zover uit elkaar gegroeid, dat een samengaan eigenlijk vanaf het begin tot mislukken was gedoemd. In 1830 kwamen de zuidelijke provincies in opstand en riepen de Staat België uit.
Het “Wapen” werd opgericht in 1814. De brigades bevonden zich voornamelijk in de zuidelijke provincies (het huidige België) en in Zuid-Limburg. In 1818 kreeg ook Boxtel een “brigade” Koninklijke Marechaussee. De eerste brigade werd gehuisvest in een gehuurd pand in de Rechterstraat. In 1843 werd door de gemeente een pand aangekocht aan de Fellenoord. Hier werd de Marechaussee gekazerneerd, totdat in 1912 in de Kasteellaan een nieuwe (rijks) kazerne werd gebouwd. De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan de Koninklijke Marechaussee in Boxtel. Na de oorlog zal een veranderde Marechaussee niet meer met een kazerne terug komen in Boxtel.
Alvorens me te verdiepen in de brigade Boxtel volgt eerst een algemeen overzicht van de geschiedenis van 1814 tot heden.
 
Medium : Boek
Beschikbaarheid : Te koop bij Heemkunde
Uitgever : Heemkunde Boxtel
Aantal pagina's : 109
Afmetingen : 24 x 17 cm
ISBN : 9789081376426
Prijs : 10,00 Euro
 
 

     

 

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 30 oktober 2017