Boekenbank van Heemkunde Boxtel
 → 
 →  [Boeknummer 0010]
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Boeknummer : 0010
 
Titel : 1941-2016 75jaar heemkunde Boxtel
Auteur(s) : Christ van Eekelen
Verschijningsjaar : 2016
Beschrijving : Voorwoord

Onder de welluidende naam ’Heemkundige Studiekring Boxtel en omgeving‘ werd in 1941 een vereniging opgericht om de eigen verhalen over Boxtel te koesteren en te bewaren. In die tijd werd onze cultuur weggedrukt door de voorschriften van de Duitse bezetter. Het koesteren, bewaren en uitdragen van ons erfgoed is in 2016 actueler dan ooit tevoren. Al 75 jaar verdiepen de mensen van de Heemkunde zich in de lokale geschiedenis. Ook buiten de vereniging genieten steeds meer mensen van de verhalen, foto's en films over ons gezamenlijke verleden.
Gedeelde verhalen zijn essentieel voor een zelfbewuste gemeente. Niet alleen zorgen ze voor een groter gevoel van saamhorigheid, maar het besef van het verleden zorgt ervoor dat mensen zich beter identificeren met hun omgeving en zich verantwoordelijker voelen voor het historisch erfgoed om hen heen. Ter gelegenheid van ons vijftig jarig jubileum heeft Gied Segers in zijn boek “Omziend naar de toekomst” de geschiedenis van onze vereniging weergegeven. De laatste 25 jaar zijn de veranderingen in de samenleving en binnen de heemkunde zich nog sneller gaan voltrekken. Sinds 23 jaar is internet beschikbaar voor iedereen en dat blijkt een zegening voor heemkundige onderzoekers te zijn. Twintig jaar geleden begonnen de digitale fototoestellen aan hun opmars. Ook die digitale foto's leveren extra mogelijkheden op voor de heemkundigen. Internet en digitale foto's zorgen ervoor dat steeds meer teksten vervangen worden door fotobeelden.
Daarom waren we heel blij toen onze ‘opper foto speurder’ met het voorstel kwam om de terugblik op 75 jaar in de vorm van een fotoserie te gieten. We danken Christ van Eekelen, die met veel respect en kunde zorgde voor de selectie van de foto's. Hij zorgde ook dat in korte tijd de teksten in orde gemaakt werden, bewaakte de lay-out en selecteerde de drukker.
Anders dan in 1941 is het begrip ’heemkunde’ nu bij iedereen duidelijk. Omdat het begrip meer bekendheid heeft gekregen, kunnen we onze naam nu inkorten. De komende jaren gaan we verder als
’Heemkunde Boxtel‘
In heel Brabant zijn inmiddels ruim honderd heemkundekringen actief. Boxtel werd in 1941 als eerste opgericht. En nog steeds loopt Boxtel voorop. De website behoort tot de omvangrijkste van alle heemkundekringen.
We zijn ervan overtuigd dat u zult genieten van dit boek met herinneringen en wensen u allen veel kijk- en leesplezier toe.

Maart 2016.
Namens het bestuur,
Dik Bol
 
Medium : Boek
Beschikbaarheid : Te koop bij Heemkunde
Uitgever : Heemkunde Boxtel
Aantal pagina's : 75
Afmetingen : 24 x 17 cm
ISBN : 9789081376488
Prijs : 14,95 Euro
 
 

     

 

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 30 oktober 2017