Boekenbank van Heemkunde Boxtel
 → 
 →  [Boeknummer 0008]
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Boeknummer : 0008
 
Titel : Een motte op de kerkheuvel meer dan een hypothese
Auteur(s) : Hanneke van der Eerden, Martien Dijstelbloem
Verschijningsjaar : 2011
Beschrijving : Boxtel heeft steeds meer oog voor haar verleden. Dat geldt niet alleen voor het gemeentebestuur, maar gelukkig vooral ook voor onze gemeenschap. Zo begint bijvoorbeeld de Cultuurhistorische As van kasteel Stapelen naar de Petrus kerk steeds meer een begrip te worden. Ook het centrum van Liempde is rijk aan cultuurhistorisch erfgoed. Waarom is dat allemaal zo belangrijk? Omdat we door cultuurhistorie te beleven in aanraking komen met onze eigen wortels. Die wortels zijn wat onze gemeente tot onze gemeente maakt. In Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en het prachtige buitengebied er omheen zijn we thuis. Ik noem hier juist ook het buitengebied, omdat cultuurhistorie veel meer is dan monumentale panden. Die staan er in dat buitengebied ook, maar daar is ook het cultuurhistorische landschap een monument op zich. Cultuurhistorie is dus belangrijk voor een gemeenschap als de onze. Dan kunnen wij ons gelukkig prijzen met twee zeer actieve heemkundekringen en alle initiatieven die zij, en anderen, ontplooien om ons erfgoed boven of onder de grond veilig te stellen.
Uit die maatschappelijke betrokkenheid is ook het initiatief ontstaan om een onderzoek in te stellen naar de wortels van het Boxtelse bestaan. Liggen die op en rond de kerkheuvel van de Sint Petruskerk in het huidige Centrum van Boxtel? Of vinden we onze wortels toch bij kasteel Stapelen? Een ding is zeker: de Dommel heeft altijd al een centrale plek ingenomen, toen en nu. Toch blijft de vraag waar "het" allemaal begonnen is voor Boxtel. Daarom is er onderzoek gedaan naar de kerkheuvel en de omgeving. In het rapport dat u nu in handen hebt, leest u de schat aan informatie die is vergaard over deze historische plek. Er zijn geen keiharde bewijzen dat dit dé historische plek van Boxtel is. We kunnen dus niet met zekerheid zeggen dat de heuvel, waarop nu de Sint Petrus staat, het historische epicentrum van het huidige, bruisende Boxtel is. Wel lijkt het duidelijk dat, waar nu een kerk de heuvel bekroont, er vroeger een zogenaamde motteburcht stond.
Het rapport geeft antwoorden op vele vragen, maar roept ook weer nieuwe op. Als er op de kerkheuvel een burcht gestaan heeft, waarom is die dan "verhuisd" naar waar nu Stapelen ligt? Wanneer en door wie is de eerste burcht gebouwd? Met andere woorden, het onderzoek naar de geschiedenis van Boxtel is met dit rapport zeker niet ten einde. Ik bedank de Heemkundekring Boxtel hartelijk voor dit onderzoek naar de kerkheuvel en de omgeving daarvan. Er is heel veel, deskundig, werk gemaakt van dit onderzoek en het resultaat mag er zijn!
Onze wortels gaan diep, dat is duidelijk, en ze vertellen het verhaal van wie wij zijn helemaal tot aan wat we zijn geworden. Waar we nu hard werken aan het beleefbaar maken van onze cultuurhistorie, op de Cultuurhistorische As, lopen al meer dan duizend jaar Boxtelaren. Door kennis, zoals die door de heemkundekringen en andere enthousiaste liefhebbers van onze geschiedenis wordt verzameld, kun je onze voorouders bijna zien lopen. Net als wij leefden zij hier, aan de oevers van de Dommel en maakten zij iets moois van hun gemeenschap.
Misschien is de belangrijkste vraag er wel een die we met geschiedkundig onderzoek niet kunnen beantwoorden. Voor het antwoord op deze vraag moeten we in de spiegel kijken. Als u dat doet, stelt u zich dan de volgende vraag: "zouden onze voorouders vinden dat wij iets moois hebben gemaakt en aan het maken zijn van hun gemeenschap?"
Peter van de Wiel Wethouder gemeente Boxtel Januari 2011
 
Medium : Boek
Beschikbaarheid : Te koop bij Heemkunde
Uitgever : Heemkunde Boxtel
Aantal pagina's : 50
Afmetingen : 24 x 17 cm
ISBN : 9789081376433
Prijs : 4,00 Euro
 
 

     

 

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 08 september 2017