Beeldbank Boxtel
 → 
 →  [Identificatie 11486]
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Identificatie : hkb11486
 
Titel : Pierre Janssen
Plaats/dorp : Boxtel
Geogr. Aanduiding : Molenstraat
Datering : 1900-1938
Omschrijving : 042 Hoek Molenstraat- Stationsstraat
Olieverf, 37 x 52 cm, gesign. l.o.
Particuliere collectie
Schilderij van Pierre Janssen

In 1938, dus nu bijna 75 jaar geleden (2012), werd het huis op de hoek van de Molenstraat en de Stationsstraat, dat geschilderd werd door Pierre Janssen, afgebroken en vervangen door het tegenwoordige winkelpand. In dit pand is de kledingzaak Van HoutČ-Ververgaard gevestigd geweest, evenals de kledingzaak Locomotion. Nu bevindt zich op dat adres kledingzaak 'Blue West Boxtel'. Het oude huis stond onder bescherming van een, van oudsher zeer populaire patroonheilige, namelijk St. Joris. De ridders en later ook schuttersgilden kozen St. Joris tot hun patroonheilige. Wie het huis onder bescherming van St. Joris heeft gesteld is een vraag gebleven. Het is niet onwaarschijnlijk dat het gebouwd werd voor een gemeenschappelijk doel. Althans, het verband tussen het, in vorige eeuw, ter plaatse gevestigde bedrijf en de naam van de patroonheilige ontbreekt. Servatius van der Donk had in St. Joris een bakkerij gevestigd, reeds vˇˇr het midden van de negentiende eeuw. In 1888 werd de bakkerij overgenomen door Janus van de Sande en na diens overlijden, zette zijn vrouw Mijntje, met de kinderen, de zaak voort.
In de beleving van Mijntje is het huis St. Joris op de hoek van de Molenstraat, als een uitkijktoren geweest vanuit haar wereldje. Zij heeft tot op hoge leeftijd in dit huis geleefd. We zien haar nog staan met d'r wit mutsje op, van achter de halve deur, het gemoedelijke Boxtelse leven gadeslaand. Voor St. Joris is boven de ingang van het nieuwe pand een nis gebouwd, doch we missen er de beeltenis van de moedige ridder, als laatste herinnering aan dit stukje 'oud Boxtel', schrijft men in 1958 in het Brabants Centrum.
Mijntje van der Sande werd als Wilhelmina van Kuijk op 4 november 1853 in Boxtel geboren. Zij trouwde op 11 mei 1881 te Boxtel met, de in Aarle Rixtel geboren, Johannes Hubertus Adrianus van der Sande. Aan dit huwelijk heeft ze haar naam 'Mijntje van der Sande' te danken. Na haar dood, op 16 maart 1934, hebben haar kinderen het winkelpand laten afbreken en werd in 1938 het huidige pand gebouwd. Drie van haar kinderen (twee zonen en een dochter) trouwden met drie kinderen uit hetzelfde gezin van Van der Heijden.

In 1938, dus juist twintig jaar geleden, werd het huis op de hoek van de Molenstraat afgebroken en vervangen door het tegenwoordige winkelpand, waarin de zaak van Van Hout Ververgaard is gevestigd. Het oude huis stond onder de bescherming van een van oudsher zeer populair patroon, nl. St. Joris, die zijn populariteit volgens de legende verwierf door zijn strijd tegen een vreselijke draak, welke de omstreken van Lasia in zijn geboorteland CappadociŰ onveilig maakte en waaraan dagelijks een kind geofferd werd. St. Joris doodde de draak, en deze moedige daad zou tot gevolg gehad hebben dat de koning en het volk tot het christendom bekeerden. Dit legendarisch verhaal heeft kunstenaars ge´nspireerd om St. Joris af te beelden als een ridder te paard met de lans strijdend tegen het vreselijke monster. De ridders en later ook schuttersgilden kozen St. Joris tot hun patroon. Wie het huis onder de bescherming van St. Joris heeft gesteld is voor ons een vraag gebleven. Niet onwaarschijnlijk is dat het gebouwd werd voor een gemeenschappelijk doel. Althans het verband tussen het in vorige eeuw ter plaatse gevestigde bedrijf en de naam van de patroonheilige ontbreekt. Servatius van der Donk had in St. Joris een bakkerij gevestigd, reeds vˇˇr het midden van de vorige eeuw, en een onzer oude ingezetenen meende dat het huis door Van der Donk was gebouwd, doch een 85-jarig vrouwtje, dat als meisje bij Faoske v. d. Donk boodschappen haalde voor haar moeder, is van mening dat het toen al een oud huis was. In 1888 werd de bakkerij overgenomen door Janus van de Sande en na diens overlijden zette zijn vrouw Meintje de zaak voort met de kinderen. Voor Meintje is het huis St. Joris op de hoek van de Molenstraat als een uitkijktoren geweest vanuit haar wereldje, waarin zij haar leven tot in hoge ouderdom heeft doorgebracht. We zien haar nog staan met d'r wit mutsje op, vanachter de halve deur het gemoedelijke Boxtelse leven gadeslaand ...... Voor St. Joris is boven de ingang van het nieuwe pand een nis gebouwd, doch we missen er de beeltenis van de moedige ridder als laatste herinnering aan dit stukje "oud Boxtel".
Naar Oud Boxtel in beeld Brabants Centrum 1958
 
Maker/uitgever : Oirschot, Rini van
Brabants Centrum categorie :
Collectie : Heemkunde Boxtel
MateriŰle omschrijving : Digitaal
Locatie fotograaf :
 
Bovenstaand beeld kan men zelf aanpassen (onder meer in- en uitzoomen).
Refresh de pagina (F5) om het oorspronkelijke beeld weer te verkrijgen.

Klik op het vierkantje rechtsboven om de afbeelding vergroot weer te geven.
 

     

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Laatste wijziging: 05 april 2019